"Incensum" is Latijn voor wierook. Het verschijnsel dat onvermoed geuren tevoorschijn tovert uit eenvoudige rook, vertaalde zich in een nieuwe combinatie van ten hemel stijgende klanken.Facebook INCENSUM
zaterdag 27 oktober 2018 | 20u
AALST | Sint-Martinuskerk

Concert rond Allerheiligen / Allerzielen

Een sereen eerbetoon aan alle overledenen met muziek van Cristobal de Morales, Josquin Des Prez, Orlandus Lassus, Tomás Luis de Victoria en Alonso Lobo.

Meer informatie volgt.
Projecten
PASTYME WITH GOOD COMPANYE
mei 2015

muziek aan het Tudor hof


Met dit concert brengt incensum u terug naar de hoogdagen van de renaissance in het Engeland van de 16e en 17e eeuw, belichaamd door de zelfbewuste vorsten Hendrik VIII en zijn dochter Elisabeth I.

De literatuur, muziek en vooral het toneel bloeide als nooit tevoren. Denken we hierbij aan het tijdperk van William Shakespeare en Christopher Marlowe. De toon werd echter al gezet ten tijde van Hendrik zelf, toen deze vorst zich liet omringen door componisten zoals Tallis, Fayrfax en zichzelf als uitstekend componist liet kennen. De Engelse vorst stond echter ook gekend als wreed en egoïstisch. Tegenstanders en echtgenotes liet hij meedogenloos uit de weg ruimen. Elisabeth I, the Virgin Queen of Good Queen Bess, kennen we dan weer van haar oorlogen met de Spaanse Armada en de strubbelingen met paus Pius V, die haar uiteindelijk zou excommuniceren.

Zoals de titel laat vermoeden, met “Goed gezelschap en vertier”, wil incensum u meenemen naar het hof dat bol stond van politieke en religieuze intriges, amoureuze perikelen, dans- en braspartijen.

AUDIVI VOCEM
december 2013

van advent naar kerst


Kerst wordt traditioneel voorafgegaan door de vier zondagen van de advent. Advent, van het Latijnse adventus, betekent: wachtend op de Komende. Zijn wij samen met de wijze maagden (Mt 25,1-13) klaar om de Bruidegom te verwelkomen?

Horen wij ook nu nog de stem uit de hemel die roept: houdt uw lampen brandend, de Bruidegom komt! In één concert brengt incensum u met zijn muziek van de verwachting van het oude Israël, het ja-woord van Maria, tot het hoogtepunt van kerst nl. de geboorte van de Heer.

IN MANUS TUAS
maart 2013

muziek uit het paastriduum


Met dit programma wordt muziek gebracht uit de Goede Week. Traditioneel begint deze op Palmzondag. Het Paastriduum of Triduum Sacrum is de periode die start met de avondmis van Witte Donderdag en loopt tot en met de vespers van Paaszondag.