"Incensum" is Latijn voor wierook. Het verschijnsel dat onvermoed geuren tevoorschijn tovert uit eenvoudige rook, vertaalde zich in een nieuwe combinatie van ten hemel stijgende klanken.Facebook INCENSUM
Zondag 25 oktober 2020 | 18.00 u
BEKEGEM | Sint-Amanduskerk

Herfstconcert
"PRO DEFUNCTIS"

16de eeuwse polyfonie in de sfeer van Allerheiligen en Allerzielen.Delen uit het dodenofficie worden afgewisseld met orgel

Nieuwe glasramen in de Sint-Martinuskerk te Aalst

Zondag 02 februari 2020 om 14.30 uur
Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein, 9300 Aalst


Op het feest van Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis, worden er twee nieuwe glasramen in de dekenale Sint-Martinuskerk ingehuldigd. De twee nieuwe glasramen in het noordtransept zullen de uitstraling van ons kerkgebouw nog vergroten.

De schenkers, een privé-persoon en twee Aalsterse zustercongregaties, de Zwartzusters en de Hospitaalzusters, kozen voor de respectieve thema’s Onderwijs en Zorg (bijhorende foto, een hart, toont een detail uit het glasraam rond zorg). Na een open oproep reageerden een 8-tal kunstenaars, waarvan er drie door een jury werden geselecteerd. De keuze van de Kerkfabriek viel op Mieke Verwaetermeulen van het glasatelier Atrium uit De Pinte, die met haar creatie tegemoet komt aan alle voorwaarden van de opdracht. Mieke Verwaetermeulen studeerde Monumentale kunsten aan Sint-Lucas te Gent en werkte een jaar in het atelier van glazenier Michiel Martens, de maker van de twee ramen in de zijbeuk van het zuidtransept van de kerk. Als zelfstandige glazenier is zij reeds vele jaren werkzaam zowel in de restauratie van oude, als in de creatie van nieuwe glasramen. Omdat in de ontwerpen heel wat teksten werden verwerkt, deed zij beroep op Brody Neuenschwander, een kalligraaf uit Brugge, met wie zij in het verleden reeds heeft samengewerkt. Hij is afkomstig uit Texas en behaalde een doctoraat in de kunstgeschiedenis aan het Courtauld Institute te Londen. In dezelfde stad studeerde hij ook kalligrafie aan het Roehampton Institute. De kunstenaar gaf les en stelde tentoon in Europa, de Verenigde Staten en Japan.

De glasramen worden ingehuldigd tijdens een academische zitting op het Feest van O.-L.-Vrouw Lichtmis 2020, een mooie attentie bij de voltooiing van de buitenrestauratie van de kerk. De inhuldiging wordt opgeluisterd door het vocaal ensemble Incensum, onder leiding van Colin De Pelsmaker.


Kerst- en nieuwjaarswens

Laat dan Kerst, het feest van het Licht,
de vrijheid terugbrengen op ieders gezicht.
Ik heb daarom een wens voor iedereen,
een mooie Kerst met lieve mensen om je heen.

Mensen die van je houden om wie je bent,
in wie je misschien een stukje van jezelf herkent.
Laat merken dat je om die mensen geeft,
dat je samen met hen iets moois beleeft.

Voel de warmte die dat alles brengen kan,
geniet van de liefde tussen ouders, kinderen, vrouw en man,
en vergeet niet om al de liefde die je hebt gekregen,
aan iedereen die het nodig heeft door te geven.

Zalig kerstfeest
Vredevol 2020